jaca
Wiadomości: 3661
Jelenia Góra
multi-obsesja
|
|
« Odpowiedz #45 : 20 Grudnia 2007, 18:49:48 » |
|
|
|
|
Zapisane
|
Życie jest jak bieg na sto metrów, im szybciej biegniesz tym szybciej się kończy
|
|
|
JJ
Wiadomości: 3591
Jabłonna
|
|
« Odpowiedz #46 : 20 Grudnia 2007, 19:27:54 » |
|
Przepis zasłyszany chyba w TV. Dotyczył łososia, ja robię z tęczaka. 40% octu ryżowego 60% sosu sojowego świeży starty imbir
Mieszamy ocet ryżowy z sosem sojowym, dodajemy świeży, starty imbir. Pstrąga/łososia (surowego) kroimy na cienkie plasterki. Układamy w czymś i zalewamy mieszanką octu, sosu sojowego i imbiru. Po ok. pół godzinie nadaje się do zjedzenia. Można podawać z ryżem. Proporcje sosu i octu ryżowego podałem orientacyjnie, proponuję eksperymentować. Podobnie czas marynowania - im dłużej tym bardziej ryba będzie 'ugotowana'. Smacznego.
Najbardziej mi do tego przepisu pasuje jasny sos sojowy.
|
|
« Ostatnia zmiana: 24 Czerwca 2009, 19:08:05 wysłane przez JJ »
|
Zapisane
|
Pozdrawiam
|
|
|
Sith
Redaktor/Moderator
Wiadomości: 541
Pyrzyce
Eat, Sleep, ... Go Fishing
|
|
« Odpowiedz #47 : 20 Grudnia 2007, 21:46:43 » |
|
susi czi gotowasi?
|
|
|
Zapisane
|
"Catch and Release - fishing is a lot like golf. You don't have to eat the ball to have a good time" BLOG
|
|
|
JJ
Wiadomości: 3591
Jabłonna
|
|
« Odpowiedz #48 : 24 Czerwca 2009, 19:07:00 » |
|
Odświerzam W pierwszym poście tego wątku jest przepis na ogórki które niektórzy mieli okazję ostatnio spróbować.
|
|
|
Zapisane
|
Pozdrawiam
|
|
|
Maraf
Wiadomości: 1233
Poznań
|
|
« Odpowiedz #49 : 24 Czerwca 2009, 19:19:05 » |
|
Wystarczy, że pomyślę dostaje slinotoku. Niestety gdy gdy widze tylko te ogórki puszczają mi wszellkie hamulce, kultura, dobre maniery, wychownie niezgorsze co mowi aby...Pożeram nie myśląc nawet o reszcie towrzystwa, ba zdarza mi sie wypić zalewę i jeszcze obwąchiwać słoik po konsumpcji. Za te ogórki @JJ z pewnością mógłby wycyganic cały mój sprzęt castingowy... Maraf
|
|
|
Zapisane
|
coincidentia oppositorum...
|
|
|
JJ
Wiadomości: 3591
Jabłonna
|
|
« Odpowiedz #50 : 24 Czerwca 2009, 19:40:21 » |
|
Za te ogórki @JJ z pewnością mógłby wycyganic cały mój sprzęt castingowy... Muszę to przemyśleć Ciekawe co bym dostał za regularne dostawy - np. 100l rocznie przez najbliższe 5 lat
|
|
|
Zapisane
|
Pozdrawiam
|
|
|
Maraf
Wiadomości: 1233
Poznań
|
|
« Odpowiedz #51 : 24 Czerwca 2009, 19:45:00 » |
|
Za te ogórki @JJ z pewnością mógłby wycyganic cały mój sprzęt castingowy... Muszę to przemyśleć Ciekawe co bym dostał za regularne dostawy - np. 100l rocznie przez najbliższe 5 lat @JJ ! O sexie pisz tylko na priv Maraf
|
|
|
Zapisane
|
coincidentia oppositorum...
|
|
|
zoltar70
|
|
« Odpowiedz #52 : 24 Czerwca 2009, 22:36:04 » |
|
"Leszcz na dziko" Leszcza ( conajmniej 1,2 kg ) skrobiemy i sprawiamy, ale zostawiamy łeb i płetwy. Do brzucha dajemy grubo pokrojone plasterki cebuli posypane przyprawami do smaku. Przyprawami posypujemy też z zewnątrz. Dobrze jest dodać zupę cebulową z torebki, wtedy zrobi się nam fajny sos. Całość szczelnie zawijamy w folię aluminiową i dusimy ok. 50 minut. Można w żarze z ogniska, na grillu lub w piekarniku. Zależy czym w danej chwili dysponujemy. Po ok.30 minutach obracamy na drugi bok. Można dusić dłużej, bo chodzi oto aby cebula była mięciutka. Już mam odruch Pawłowa.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zamki
Wiadomości: 5673
u siebie
|
|
« Odpowiedz #53 : 24 Czerwca 2009, 22:55:24 » |
|
Coś czuję, że trzeba będzie wziąść nad Odrę jakiś sprzęt gruntowy i zasadzić sie na lescza których tam ponoć jest jeszcze kilka..
|
|
|
Zapisane
|
www.morskietrocie.e-fora.plDebili siać nie trzeba-sami się rodzą !!! SZOK !!! Jak jadę na ryby to ja nic nie muszę, jak ja jadę na ryby to ja nawet ryb łowić nie muszę. !
|
|
|
JJ
Wiadomości: 3591
Jabłonna
|
|
« Odpowiedz #54 : 11 Września 2014, 22:03:28 » |
|
Dwa przepisy które ostatnio wypróbowałem, obydwa godne polecenia: gravlaxłosoś pieczony powoli
|
|
|
Zapisane
|
Pozdrawiam
|
|
|
Maraf
Wiadomości: 1233
Poznań
|
|
« Odpowiedz #55 : 12 Listopada 2014, 10:07:40 » |
|
Szybki i dziecinnie prosty sos (zimny) do mięs i innych też sie nadaje. Miksujemy blenderem broskwinie z puszki z lagodną musztardą. Odrobine pieprzu. Caly sekret w proporcjach. Wszystko zależy od użytych surowców. Jeśli dodamy za dużo musztardy bedzie mustarda brzoskwiniowa zamiast sosu. Tak więc miksujemy brzoskwinie i stopniowo dodajemy musztarde próbując. Palce lizać M.
|
|
|
Zapisane
|
coincidentia oppositorum...
|
|
|
mekamil
Redaktor/Moderator
Wiadomości: 3011
Łódź
Uć Casting Team
|
|
« Odpowiedz #56 : 12 Listopada 2014, 19:55:47 » |
|
Ja czasami lubię wysmarować pieczone mięso 'sosem' z miodu i musztardy francuskiej. Ten sam problem - odpowiednie proporcje
|
|
|
Zapisane
|
dyskusja z idiotą jest jak gra w szachy z gołębiem - poprzewraca figury, nasra na szachownicę i powie, że wygrał!
|
|
|
Maraf
Wiadomości: 1233
Poznań
|
|
« Odpowiedz #57 : 12 Listopada 2014, 21:38:56 » |
|
Ja czasami lubię wysmarować pieczone mięso 'sosem' z miodu i musztardy francuskiej. Ten sam problem - odpowiednie proporcje Są specjalne musztardy miodowe Devlaya, Kamisa i kogo tam jeszcze. A tu nieco przepisów na typowe sosy tego typu: http://durszlak.pl/przepisy-kulinarne/sos-miodowo-musztardowyM.
|
|
|
Zapisane
|
coincidentia oppositorum...
|
|
|
Klayman
|
|
« Odpowiedz #58 : 13 Listopada 2014, 10:02:26 » |
|
Ja też lubię pobawic się czasdem w kuchni
|
|
|
Zapisane
|
Pozdrawiam Klay
|
|
|
jaca
Wiadomości: 3661
Jelenia Góra
multi-obsesja
|
|
« Odpowiedz #59 : 17 Listopada 2014, 09:25:19 » |
|
Ja też lubię pobawic się czasdem w kuchni Mistrzu, kiedy mogę się wprosić na tak piekną goloneczkę Ps. Wyglada tak apetycznie, że oblizałem monitor
|
|
|
Zapisane
|
Życie jest jak bieg na sto metrów, im szybciej biegniesz tym szybciej się kończy
|
|
|
|