Poniżej zamieszczam przepis na ogórki które niektórym zasmakowały. Przepis nie jest mojego autorstwa, jadłem kiedyś podobne i po wielu wysiłkach udało mi się go znaleźć. Szacunek dla twórcy tego przepisu
3,5 kg małych ogórków nieobranych przekroić na pół i zasypać solą (6-8 łyżek). Odstawić na 8 godzin. Odlać sok z ogórków. Do ogórków dodać 2 główki drobno pokrojonego czosnku, 1 płaską łyżeczkę przyprawy chilli. Zalać gorącą zalewą.
ZALEWA
0.5 szklanki oleju
2 szklanki octu
3 szklanki cukru
Zalewę zagotować. Wszystko wymieszać i zostawić na 12 godzin. (można co jakiś czas przemieszać). Do zalewy, jeśli jest jej zbyt mało można dodać trochę przegotowanej wody (tak do 1 szklanki).
Nakładać w słoiki i zalać zalewą w której leżały. Zagotować słoiki 3 minuty.
Proporcje składników proszę traktować jako wskazówkę.
Dzięki zlotom mamy niepowtarzalną okazję spróbować wielu specjałów powstających w naszych kuchniach. Jeśli ktoś ma ochotę podzielić się swoimi przepisami proponuję umieszczać je w tym wątku.