http://www.multiplikator.pl
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?
29 Kwietnia 2024, 23:16:20

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
GALERIA:
prosimy o publikowanie tylko tych zdjęć z rybami, które są zgodne z zasadą "no kill".
131180 wiadomości w 5714 wątkach, wysłane przez 2634 użytkowników
Najnowszy użytkownik: Stevegerly
* Strona główna Pomoc Szukaj Galeria Zaloguj się Rejestracja
+  Forum Multiplikator.pl
|-+  Wędkarstwo Castingowe
| |-+  Off Topic (Moderatorzy: Urso, Pike)
| | |-+  Zabawy w kuchni
« poprzedni następny »
Strony: 1 [2] 3 4 5 Do dołu Drukuj
Autor Wątek: Zabawy w kuchni  (Przeczytany 29401 razy)
JJ

Wiadomości: 3591


Jabłonna


« Odpowiedz #15 : 16 Października 2007, 10:46:20 »

No, na cebulkę w zalewie koniecznie.

A na pikle to akurat czas, bo dobre ogórki są teraz dostępne.
Zapisane

Pozdrawiam
Darek

Wiadomości: 1367


Warszawa


« Odpowiedz #16 : 16 Października 2007, 20:43:53 »

Jarku, podaj przepis jeszcze na te Twoje papryczki, wiesz które. Smiley

Jarku... a papryczki dla mnie...Huh  Huh Huh Huh
Zapisane
mleczko

Wiadomości: 2035

Katowice- Ligota

Złów i Wypuść


« Odpowiedz #17 : 16 Października 2007, 21:11:20 »

Ten zart mial byc w kategori Humor ale tu bardziej pasuje  ok
Szkoda mieksca w plecaku na piwo- snickers do kieszeni i dawaj...
Zapisane

Jestem Don Kichotem robotem, mam robote,
zamiast wiatraków mam Polaków głupote...
Darek

Wiadomości: 1367


Warszawa


« Odpowiedz #18 : 16 Października 2007, 21:34:17 »

Szkoda mieksca w plecaku na piwo- snickers do kieszeni i dawaj...

...ale w jakim sensie, że kto i co? Ja osobiście niezbyt chwyciłem... ale może to różnica pokoleń...  Laughing Laughing Laughing
Zapisane
zamki

Wiadomości: 5673


u siebie


« Odpowiedz #19 : 17 Października 2007, 08:14:22 »

zamkerowa cebulka :

Podam przepis na zawartość słoika 1,5 l czyli takiego jaki był na zlocie.

Oczywiście cebula-- najlepiej łagodna a kolor nie gra roli ale czerwona brzydko wygląda w zalewie.

Kroimy w plastry o grubości około 4-5 mm  solimy obustronnie i wkładamy do słoika w miarę ciasno ale nie upychamy.
Po około 1 h zlewamy sok który zebrał się na dnie jest gorzkawy więc mógłby popsuć smak dlatego należy go wylać.

  Zalewa.
               0,5 litra soku pomidorowego, słoiczek przecieru 30% pomidorowego o pojemności ok 100 ml, łyżka cukru lub więcej zależnie od smaku,
         3/4 szklanki octu mozna i więcej zależnie od smaku, i coś na ostrość może być sos chili , tobasco lub podobne przyprawy w zależności
od smaku przyżądzającego. Ja stosuję tobasco. Zalewy powinno po zalaniu zostać około pół szklanki jeżeli jest inaczej to przy następnej robocie należy poprawić się z układaniem cebulki w słoiku.

 Wszystko to mieszamy i smakujemy jeżeli dobre to zalewamy. Każdego składnika mozna dodać więcej lub mniej jak pisałem wyżej zależy to od smaku przyszłego konsumenta. Nie bójcie się octu bo niweluje go przecier i łyżka cukru, gorzej będzie jeżeli przesadzimy z tobasco lub chili bo wtedy mogą byc cebulki gorzkawe.
I taka ciekawostka ktoś na zlocie pytał się czy mogły by być bardziej miękkie one po zasoleniu są mięciutkie to zalewa tak je ujedrnia. Zalaną cebulke spożywać nie prędzej jak po chociaż 12 godzinach.

 Smacznego zyczy zamki. ok Beer Beer
« Ostatnia zmiana: 17 Października 2007, 09:46:44 wysłane przez zamker » Zapisane

www.morskietrocie.e-fora.pl
Debili siać nie trzeba-sami się rodzą !!! SZOK !!!
 Jak jadę na ryby to ja nic nie muszę,  jak ja jadę na ryby to ja nawet ryb łowić  nie muszę. !
Pike
Administrator
*****
Wiadomości: 2693


Poznań


WWW
« Odpowiedz #20 : 17 Października 2007, 19:08:11 »

Kupiłem cebule, zaraz kroję Grin
Czy zalewę trzeba zagotować?
Czy zalewa się gorącą?
Czy słoiki trzeba zagotować aby były szczelne?
Zapisane

zamki

Wiadomości: 5673


u siebie


« Odpowiedz #21 : 17 Października 2007, 21:13:28 »

Cytat: Pike
Kupiłem cebule, zaraz kroję Grin
Czy zalewę trzeba zagotować?
Czy zalewa się gorącą?
Czy słoiki trzeba zagotować aby były szczelne?

Można pasteryzować ale nie każda cebula to znosi i potrafi się rozciamciać po zagotowaniu. Zawsze zalewam zimną i przed zalaniem nie gotuję zalewy. U mnie w domu wszyscy lubią cebulke i jak zrobię z kilograma to jest zjedzona w max 3 dni. Laughing W sumie ocet jest dobrym konserwantem i powinno spokojnie postać nawet   kilka dni  dłużej więc nie ma co się martwić. ok
Zapisane

www.morskietrocie.e-fora.pl
Debili siać nie trzeba-sami się rodzą !!! SZOK !!!
 Jak jadę na ryby to ja nic nie muszę,  jak ja jadę na ryby to ja nawet ryb łowić  nie muszę. !
Pike
Administrator
*****
Wiadomości: 2693


Poznań


WWW
« Odpowiedz #22 : 17 Października 2007, 22:03:22 »

Mówisz? Ale ja zrobiłem 7 słoików  Grin jeszcze mi oczy z orbit wychodzą Laughing
Zapisane

zamki

Wiadomości: 5673


u siebie


« Odpowiedz #23 : 17 Października 2007, 22:07:35 »

Cytat: Pike
Mówisz? Ale ja zrobiłem 7 słoików

  Shocked Shocked Shocked  aż tak Ci smakowały na zlocie.?  Laughing Laughing 

Cytat: Pike
Grin jeszcze mi oczy z orbit wychodzą Laughing

 Nie dziwię się bo obrać z 5 kg cebuli nie każdy poza mną  i jak widzę i Tobą da radę. ok Laughing Laughing Laughing Beer Beer

    Przemek smaczniego. !  ok ok
Zapisane

www.morskietrocie.e-fora.pl
Debili siać nie trzeba-sami się rodzą !!! SZOK !!!
 Jak jadę na ryby to ja nic nie muszę,  jak ja jadę na ryby to ja nawet ryb łowić  nie muszę. !
JJ

Wiadomości: 3591


Jabłonna


« Odpowiedz #24 : 18 Października 2007, 06:37:20 »

Mówisz? Ale ja zrobiłem 7 słoików  Grin jeszcze mi oczy z orbit wychodzą Laughing

Chyba Ci bardzo zasmakowała Laughing
Zapisane

Pozdrawiam
MAREK50

Wiadomości: 714

Zabrze

Silesian Casting Team


« Odpowiedz #25 : 18 Października 2007, 10:28:47 »

Ja też dzisiaj robię Kiss Kiss Fishing
Zapisane
JJ

Wiadomości: 3591


Jabłonna


« Odpowiedz #26 : 23 Października 2007, 19:26:04 »

Jarku, podaj przepis jeszcze na te Twoje papryczki, wiesz które. Smiley

W occie czy kiszone? Sorry, ale cosik ostatnio sklerozę mam, chyba na bilobil już czas... Smiley
Zapisane

Pozdrawiam
megatrans

Wiadomości: 40


Słupsk

Wodny świat


« Odpowiedz #27 : 23 Października 2007, 20:20:41 »

To ja też coś zaproponuję. Smakuje dobrze z każdym rodzajem mięs, kiełbas.   
Składniki:
3 kg papryki słodkiej
0,3 kg papryki ostrej
0,5 kg cukru
7 główek czosnku
1 szklanka octu 10 %
6-8 g soli
2 duże przeciery pomidorowe 30 % (słoik 40 dkg x 2)
7-8 listków laurowych
2 szklanki oleju
Papryki zmielić w maszynce do mięsa. Zmieloną paprykę, przecier pomidorowy,  listki laurowe, cukier wrzucić do garnka i gotować 30 min. na wolnym ogniu.
Czosnek zmielić oddzielnie.
Pod koniec gotowania dodać w kolejności:
1)   Zmielony czosnek
2)   olej
3)   ocet,
a następnie gorący sos przelać do słoików (nie pasteryzować). Zakręcić i odwrócić do góry dnem, do całkowitego wystygnięcia. Przechowywać w chłodnym miejscu.   
Jedyna trudność - obranie czosnku (czasochłonne i piekące opuszki palców). Chociaż to też jest do przeskoczenia.
Jeżeli ktoś z Was spróbuje wykonać ten sos i posmakować - proszę o komentarz.
Pozdrowienia
@megatrans

 
Zapisane
JJ

Wiadomości: 3591


Jabłonna


« Odpowiedz #28 : 23 Października 2007, 20:28:07 »

Przetestuję przy najbliższej okazji, choć może w ilości dla drużyny a nie kompanii wojska Wink
Jak rozumiem, papryki przed zmieleniem nie obieramy ze skóry.
Zapisane

Pozdrawiam
megatrans

Wiadomości: 40


Słupsk

Wodny świat


« Odpowiedz #29 : 23 Października 2007, 20:34:18 »

Nie obieramy. Jak zaznaczyłem, jedynym problem jest czosnek, który niestety trzeba obrać.
Zapisane
Strony: 1 [2] 3 4 5 Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!