http://www.multiplikator.pl
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?
10 Sierpnia 2026, 10:33:19

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
GALERIA:
prosimy o publikowanie tylko tych zdjęć z rybami, które są zgodne z zasadą "no kill".
131214 wiadomości w 5721 wątkach, wysłane przez 2712 użytkowników
Najnowszy użytkownik: Sztygar30
* Strona główna Pomoc Szukaj Galeria Zaloguj się Rejestracja
+  Forum Multiplikator.pl
|-+  Wędkarstwo Castingowe
| |-+  Ogólne (Moderatorzy: Urso, Pike)
| | |-+  Szanujmy nasz język.
« poprzedni następny »
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 7 Do dołu Drukuj
Autor Wątek: Szanujmy nasz język.  (Przeczytany 87992 razy)
YacoszeK

Dąbrowa Górnicza \ Katowice

« Odpowiedz #30 : 03 Lutego 2012, 22:23:26 »

Popieram, jestem za (a nawet przeciw) i podpisuję się pod tym czego wymaga i o co prosi @zamki.

Przed drugim i też przecinek...  Grin Grin Grin  ok

W tym wypadku bez przecinka kolego Smiley

Pozdrawiam,
Jacek
wobler129

Lubuskie

Opad...

« Odpowiedz #31 : 04 Lutego 2012, 17:50:13 »

Popieram, jestem za (a nawet przeciw) i podpisuję się pod tym czego wymaga i o co prosi @zamki.

Przed drugim i też przecinek...  Grin Grin Grin  ok

W tym wypadku bez przecinka kolego Smiley

A dlaczego? Mnie uczono, że po podwójnym i , i zawsze przecinek  Wink Smiley

Nawet jeśli wszyscy już w Ciebie zwątpili - pokaż, że się mylili!

pozdrawiam
Maciej
YacoszeK

Dąbrowa Górnicza \ Katowice

« Odpowiedz #32 : 04 Lutego 2012, 18:22:14 »

Fakt - zabrakło przecinka ale w tym miejscu:

Popieram, jestem za (a nawet przeciw) i podpisuję się pod tym, czego wymaga i o co prosi @zamki.

Mogę za to tylko przeprosić - przepraszam Smiley

Przecinek przed "i" stawiasz wtedy, jeśli tworzysz zdanie w stylu:

"Widok ten był piękni i wspaniały, i cudowny, i uroczy, i zachwycający."

W zdaniu, którego użyłem drugie "i" nie ma prawa być poprzedzone przecinkiem Smiley  Beer

Pozdrawiam,
Jacek
wobler129

Lubuskie

Opad...

« Odpowiedz #33 : 04 Lutego 2012, 18:42:07 »

Oki  ok

Nawet jeśli wszyscy już w Ciebie zwątpili - pokaż, że się mylili!

pozdrawiam
Maciej
Samwieszkto

Bytom.

« Odpowiedz #34 : 04 Lutego 2012, 18:55:25 »

Zbyszku.
W wątku o Salmo wyrazilem przekonanie ze ze moj post dotyczący kropki potraktujesz jako żart.
Wybaczcie ze nie traktuje tej dyskusji o ortografii z należytą powagą. Przyznaje ze może nie dostrzegam wagi problemu.
Nie będę tutaj wydawał się w dalsze dyskusje na ten temat.
Macie moja obietnice ( Ty i Bartek ) ze nie będę już sobie dworowal w tej kwestii i swoje zdanie pozostawie dla siebie.

Pozdrawiam. Jacek.
jaca

Jelenia Góra

multi-obsesja

« Odpowiedz #35 : 04 Lutego 2012, 19:13:48 »

Zbyszku.
W wątku o Salmo wyrazilem przekonanie ze ze moj post dotyczący kropki potraktujesz jako żart.
Wybaczcie ze nie traktuje tej dyskusji o ortografii z należytą powagą. Przyznaje ze może nie dostrzegam wagi problemu.
Nie będę tutaj wydawał się w dalsze dyskusje na ten temat.
Macie moja obietnice ( Ty i Bartek ) ze nie będę już sobie dworowal w tej kwestii i swoje zdanie pozostawie dla siebie.
Wątek Salmo to odrębna sprawa, natomiast w tym wątku prowokujesz.

Życie jest jak bieg na sto metrów, im szybciej biegniesz tym szybciej się kończy
Pool

Piotrków Trybunalski

« Odpowiedz #36 : 04 Lutego 2012, 19:43:54 »

Ja za bardzo nie zwracam uwagi na błędy może dlatego że sam je często popełniam, ale za to strasznie drażnią mnie slangi takie jak "plecika" jak by nie można było napisać plecionka

Catch & Release
Samwieszkto

Bytom.

« Odpowiedz #37 : 04 Lutego 2012, 19:51:01 »

Nie Jacku . Nie miałem takich intencji. Przykro mi ze tak mnie odbieracie. Nie mam natury pieniacza. Nie chce wsadzić kija w mrowisko.
Nie zależy mi na podgrzewaniu drażliwych kwestii.
Lubię sobie czasem pozartowac - przyznaje . Mam tez wyostrzony zmysł polemiczny i czasem się zapedze dla samej przyjemności wymiany zdań. Ale wierzcie mi , nie loguje się tutaj żeby narobic sobie wrogów a wręcz przeciwnie.
Jeżeli moderatorzy upominaja mnie za moje komentarze , a inni koledzy potwierdzają ich opinie , to znak ze przesadzilem. Nie chce i nie będę dyskutował z takim werdyktem ; nie ja tu ustalam zasady.
A zatem, jeszcze raz przepraszam. Nie zabiore już głosu w tej sprawie.  Lips Sealed

Pozdrawiam. Jacek.
jaca

Jelenia Góra

multi-obsesja

« Odpowiedz #38 : 04 Lutego 2012, 19:58:33 »

Mienie natomiast drażni tłumaczenie , że to wina dysleksji  Shocked . Za moich czasów nie było dyslektyków, epileptyków, hipochondryków  czy innych anorektyków... byli  jedynie GAMONIE( nazywając rzecz po imieniu). Niejednokrotnie oberwałem po łapach od nauczyciela za błędy. W pełni popieram inicjatywę @zamkiego    

Życie jest jak bieg na sto metrów, im szybciej biegniesz tym szybciej się kończy
_krzysiek_

Wrocław/Zielona Góra

« Odpowiedz #39 : 04 Lutego 2012, 20:22:45 »

Być może powoływanie się na dysleksję jest nagminne. Niemniej jednak, wielu ludzi cierpi na tą niemiłą przypadłość, która często jest pochodną nadpobudliwości. Wymaga bardzo dużo samozaparcia i dyscypliny aby przestać być dyslektykiem. To, że kiedyś nie przywiązywano uwagi w ośrodkach kształcenia, do prawidłowego rozpoznania dysleksji nie upoważnia do nazywania ludzi Gamoniami.
jaca

Jelenia Góra

multi-obsesja

« Odpowiedz #40 : 04 Lutego 2012, 20:25:11 »

Być może powoływanie się na dysleksję jest nagminne. Niemniej jednak, wielu ludzi cierpi na tą niemiłą przypadłość, która często jest pochodną nadpobudliwości. Wymaga bardzo dużo samozaparcia i dyscypliny aby przestać być dyslektykiem. To, że kiedyś nie przywiązywano uwagi w ośrodkach kształcenia, do prawidłowego rozpoznania dysleksji nie upoważnia do nazywania ludzi Gamoniami.
Wierzysz w to co piszesz?

_krzysiek_

Wrocław/Zielona Góra

« Odpowiedz #41 : 04 Lutego 2012, 20:34:23 »

Nie tylko wierzę, ale jestem pewien. Sam był dyslektykiem i dyzortografem, na raz. Miałem to szczęście, że skierowano mnie do poradni, gdzie po wykonaniu testów określono powagę problemu. Chodziłem na dodatkowe zajęcia i na maturze (tej prawdziwej, starej) miałem zero błędów ortograficznych. To nic osobistego, tylko zwracam uwagę, że są ludzie którzy autentycznie mają z tym problem.  Wink
jaca

Jelenia Góra

multi-obsesja

« Odpowiedz #42 : 04 Lutego 2012, 20:41:32 »

Zgadzam się z tobą, mnie chodzi o pozostałych  ok

endriu24

JELENIA GÓRA

Trening czyni mistrza.

« Odpowiedz #43 : 04 Lutego 2012, 20:43:54 »

Co ty Krzychu  ja po prostu  jestem (gamoń). Ale chociaż  wędkowanie mi wychodzi  ok. Nie każdy z nas jest  profesorem polonistyki , bynajmniej nie ja. Smiley
Logan

Bydgoszcz

Machaj wendą, ryby będą!

« Odpowiedz #44 : 04 Lutego 2012, 20:46:28 »

Wierzysz w to co piszesz?

Ja wierzę. Przez 6 lat podstawówki ortografia byłą dla mnie koszmarem. Matka kazała mi zakuwać na pamięć słownik ortograficzny. Co dziennie wyrazy z jedną literą. Jak się słowkin skończył a z dyktanda była pała to jeszcze raz od nowa. Problem był nie tylko z typowymi "ż" i "rz" itp., ale również z na przykład "d" i "t". Co ciekawe pisząc na komputerze też mi się zdarza. Od 7 klasy podstawówki do trzeciej liceum miałem zajęcia reedukacyjne. Efekty były ale i tak gdyby nie zaświadczenie nie miał bym szans na zdanie matury z języka polskiego. Dzięki papierkowi nie brano pod uwagę błędów ortograficznych i dostałem 4.

Mogę się zgodzić, że w wielu przypadkach zaświadczenia są dawane na wyrost. Mogę przyznać, że lenistwo jest maskowane swego czasu modnymi dysleksjami, dysortografiami i dysgrafiami. Jednak wiem ile pracy kosztowało mnie codzienne przepisywanie tych samych zdań, po to żeby ręka przyzwyczaiła się do konkretnego zestawu ruchów, a oko zapamiętało jak wygląda prawidłowo napisany wyraz. Z powyższych powodów, nie życzę sobie żeby mnie nazywano gamoniem.

Mój dziadek mówił: Do byka nie podchodź od przodu, do konia od tyłu, a do idioty nie podchodź w ogóle...
Strony: 1 2 [3] 4 5 ... 7 Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!